Sluneční paprsky mohou poškodit naše zdraví

V letošním roce jsme se dočkali obrovských a nesnesitelných veder. Je to sice dobré v tom, že jsme si mohli užít čas strávený ve vodě, ale pro ty z nás, co museli pravidelně chodit do práce nebo provozovat fyzicky náročnou činnost to je mnohem horší. Zde jsou některá pravidla, která bychom měli v tomto počasí dodržovat.

 

První věc je jistě pravidelná hydratace. To znamená pít dostatek vody i když si myslíte že nemáte žízeň. Na den si vezměte flašku a řekněte si, kolik musíte v určitém časovém intervalu vypít. Poté si hned flašku doplňte a takto pokračujte celý den. Uvidíte, že to vašemu organismu pomůže v tom, aby se dostatečně chladil a fungoval jak má. Pijte raději čistou vodu, než nějaké šťávy a jiné nápoje. Ty obsahují cukry, které vám mohou chtěnou hydrataci narušit.

 

pláž

 

Dále se držte spíše ve stínu. Na sluníčku se držte pouze omezenou dobu pokud je to možné, nebo si namočte vlasy či jinou pokrývku na hlavě, aby vás mohla chladit. Právě hlava je velmi citlivá na zvýšenou teplotu. Přebytečný pobyt na sluníčku vám pak může způsobit úpal, nevolnost a jiné potíže.

 

Za každou cenu noste kamkoliv jen jdete opalovací krém. Ten si natírejte na všechna odkrytá místa včetně obličeje. Nejlépe opalovací krém se silnou ochranou proti UV záření. Doporučuje se mít ochranu s číslem 50. Chrání vaši pokožku před spálením a přebytečným slunečním svitem, který by mohl pokožku poškodit, způsobit spáleniny a hrozilo by vám onemocnění kůže.

 

slunce

 

Pokud víte, že vám taková vedra nedělají dobře, zůstaňte radši v uzavřených prostorách s čerstvým přísunem vzduchu a neotvírejte okna uprostřed horkého dne. Otevřete je buďto brzy ráno nebo později večer, abyste dům zase ochladili. Pokud nemáte klimatizaci samozřejmě.

 

Pokud máte přístup k jakémukoliv vodnímu zdroji ve kterém se můžete zchladit, využijte toho. Můžete relaxovat, chladit se a užít si nějaký ten čas třeba s rodinou nebo  kamarády.